Matmissionen - Stockholm Stadsmissions social matbutiker

Matmissionen slogan

Matmissionen är Stockholms Stadsmissions sociala matbutiker som finns på sju platser i Stockholms län. Butikerna möjliggörs genom samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna. Personer med låg inkomst kan ansöka om medlemskap och handlar för en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris.

Matmissionens utbud består uteslutande av matsvinn som doneras från dagligvarubranschen. Matsvinn behöver inte betyda att en vara har kort datum. Det kan lika gärna vara feltryck på förpackningen, byte av förpackning eller att ytterförpackningen är lite skadad.

Matmissionen gör det också möjligt för personer att arbetsträna och därmed närma sig arbetsmarknaden. Matmissionen använder Stockholms Stadsmissions modell för arbetsträning och validering av kunskaper. Historiskt går fler än 30 procent av de som genomför programmet för arbetsträning vidare till arbete eller studier.

Under två dagar fick vi möjlighet att volontärarbeta i tre av Matmissionens butiker. Vi hjälpte till att packa upp varor och göra fint i butiken, satt i kassan och tog emot kunder i dörren. Det kom mycket folk till alla butiker och det var en värdefull upplevelse att få träffa de som handlar i butikerna och se hur tacksamma de är för den här möjligheten. Det kändes bra att vi kunde hjälpa till och bidra till Stockholms Stadsmissions fina arbete.

Afa Fastigheter har sedan flera år haft ett samarbete med Stockholms Stadsmission och 2017 utökade vi samarbetet och blev partnerföretag. Vi har valt att stödja deras verksamheter Bostad först, Bobyrån samt Uppsökarteamet. 

 

Gruppbild matmissionen

Mattias matmissionen

Packaupp matmissionen