Urban Deli på Nytorget i hjärtat av SOFO har varit en självklar samlingsplats för Södermalms trendkänsliga hipsterelit ända sedan starten 2009. Men det är faktiskt inte bara de som hittat hit. Publiken är väldigt blandad, både vad gäller ålder och stil. Här kan du lika gärna stöta på en medveten småbarnsfamilj som botaniserar bland de kravmärkta grönsakerna, eller hamna mitt i ett 80-årskalas. Men vad är det som gjort Urban Deli till en sådan framgångssaga? Inte ens grundaren, Jesper Weidlitz, vet säkert, men han har en teori. - Det handlar förstås en hel del om tajming och tur, men inte bara.

Vi hittade på något nytt, något som inte fanns tidigare. Något som folk hade saknat utan att de visste om det, säger Jesper. Idén var helt enkelt att skapa en ny typ av ställe som suddade ut gränserna mellan livsmedelsbutik och restaurang. Ett ställe som inte bara var delikatessbutik, café, krog eller bar, utan som var allt detta samtidigt. Jesper och hans kollegor hämtade mycket inspiration från New York och, då framförallt från de legendariska delipionjärerna Dean & DeLuca. Fokus skulle ligga på förstklassiga råvaror, goda smaker och öppen atmosfär. Från tidig morgon till sen kväll. - Vi hade ingen aning om det skulle funka i Stockholm eftersom ingen hade provat det tidigare, men vi trodde på idén och vi förstod att om det skulle funka, så skulle det vara i kvarteren kring Nytorget, säger Jesper och fortsätter: - Det finns en unik småstadskänsla i de här kvarteren. Många mysiga små butiker och restauranger. Och en väldigt öppen och nyfiken målgrupp. Dessutom fanns här en perfekt lokal: Det gamla postkontoret i AFA Fastigheters vackra tegelfastighet i hörnet av Nytorget och Skånegatan. - Lokalen och läget var helt perfekt för oss, men vi hade nog förväntat oss mer motstånd från hyresvärden när vi presenterade konceptet.

Jag måste säga att AFA Fastigheter var väldigt modiga som nappade på idén – den var ju helt obeprövad! De stöttade oss till 100 procent redan från början och var väldigt lyhörda för våra behov och önskemål. Efter 7 år är Urban Deli populärare än någonsin och koncernen har hunnit öppna upp flera nya ställen, både i city och i Sickla, samt ett bageri på Skånegatan. Lokalerna på Nytorget känns fortfarande fräscha och trevliga, men Jesper och hans kollegor menar att det är dags för en renovering. - Vi kommer stänga några veckor i april och göra om en hel del. Bland annat kommer vi göra baren större och saluhallen tydligare. Det kommer kännas helt nytt, samtidigt som stammisarna fortfarande kommer att känna sig hemma, säger Jesper.

Vi på AFA Fastigheter är glada och stolta över att vi fått vara en del av framgångssagan Urban Deli och ser med spänning fram emot ett fortsatt gott samarbete.

Läs mer om AFA Fastigheter här.