Vi har glädjen att få ha en av de mer välrenommerade arkitektbyråerna – Strategisk Arkitektur - både som hyresgäst och kund och som samarbetspartners i olika större projekt i våra fastigheteter. I år firar företaget 30 år och kan se tillbaka på 1 500 lyckade projekt. Vi frågar Jan Ytterborn, Kundansvarig arkitekt och partner på Strategisk Arkitektur: Hur känns det? 

-Otroligt roligt att vi hela tiden utvecklas tillsammans med våra kunder och våra projekt - som 30-åring i branschen finns både erfarenheten och nyfikenheten. Vi kommer att fira vårt jubileum på olika vis i våra digitala kanaler och om pandemin tillåter hoppas vi kunna ha en stor fest i slutet av året.

Kontoret grundades 1991 under extrem lågkonjunktur. Att förstå sin omvärld och utmana förutsättningarna var enda vägen framåt. Ledstjärnan då som nu är VAD och VARFÖR, före HUR, det vill säga att utforma miljöer med människan i fokus och inte bara rita något som är snyggt. 

-Nu, 30 år senare, ser vi att vi valt rätt väg, säger Jan. Som ett av Sveriges 20 största arkitektkontor fortsätter vårt hängivna team att utveckla arkitektrollen i nära dialog med våra kunder.I våra fantastiska lokaler på Drottninggatan verkar vi i en variation av projekt inom fastighetsutveckling, handel, stadsutveckling, bostad och interiör arkitektur. År 2019 beslöt vi oss för att stanna kvar och renovera lokalerna tillsammans med Afa som fastighetsägare. Med hjälp av våra egna inredningsarkitekter har kontoret blivit en modern, kreativ och trivsam mötesplats mitt i stan som våra medarbetare känner stor stolthet över.

Ett av de pågående projekten är att utveckla Kv Poolen, Solnas nya simhall som omsluts av ca 30 000 kvm kontor. En 3D-fastighetsbildning på hög nivå. Jan konstaterar att det är högt tryck i branschen trots pandemin och de fem affärsområdena utvecklas med nya, utmanande uppdrag. Stort fokus läggs i skrivande stund på frågor kring hur företag bör utveckla sina kontor utifrån nya behov post-Corona, där är företagets kontorsexperter rådgivare till ett flertal av Sveriges största arbetsgivare.

-Vi ser verkligen fram emot kommande 30 år tillsammans med våra kunder och medarbetare för att som rådgivare och arkitekter skapa riktiga värden för våra städer och samhällen, avslutar Jan.

Här kan du ta del av både Strategisk Arkitekturs spännande och framgångskantade resa och samhällets - i synnerhet fastighets- och byggbranschens - växlingar genom de senaste 30 åren.
https://strategiskarkitektur.se/om-oss/