Stjärnkocken Henrik Norström blir eld och lågor när han berättar om det nya restaurangkonceptet Penny & Bill som nu öppnat i GT30. Och det är lätt att förstå varför – det här är verkligen något helt nytt. Det är inte bara en lyxig cocktailbar, men inte heller bara en fin restaurang. Det är en gastrobar.
 
- Det har ju länge funnits gastropubar, alltså pubar där man faktiskt kan äta riktigt vällagad mat. Men vi ville istället ta cocktailbaren till en ny nivå och har skapat ett koncept där fantastisk mat kombineras med fantastiska drinkar, säger grundaren Henrik Norström.
 
Den nya restaurangen ligger alldeles intill entrén på GT30 och är lättillgänglig för såväl husets hyresgäster som gäster utifrån. På andra sidan entrén ligger det nyöppnade caféet och bageriet The Bakery, som även den drivs av LUX-gruppen.
 
- The Bakery och Penny & Bill lever i symbios, berättar Henrik och fortsätter:
 
- The Bakery erbjuder fräscha hälsosamma frukostar och nybakat bröd redan från sju på morgonen och serverar sedan en riktigt bra lunch inne i restaurangdelen.
 
The Bakery står också för catering till alla möten och konferenser i GT30, och härifrån kan hyresgästerna även köpa med sig mat eller fika upp till kontoret eller workloungen. På kvällen, från klockan fem, stiger pulsen i restaurangen när den förvandlas till Penny & Bill.
 
- Känslan ska vara som i en exklusiv hotellbar i USA, men ändå kännas lite lyxigt hemtrevlig. Därför är båda våra restaurangdelar öppna så att gästerna kan se precis vad som händer och prata med kocken medan maten tillagas, säger Henrik.
 
Rawbaren ligger i själva cocktailbaren och här kan gästerna beställa härliga rawfood-, fisk- och skaldjursrätter. Mittemot ligger den öppna kolgrillen där det grillas spett med kött, fågel, fisk och grönsaker. Alla rätter är av mellanstorlek och tanken är att man beställer 3-4 rätter för att bli ordentligt mätt.
 
- Smakerna hämtar inspiration från många håll. Lite svenskt, lite asiatiskt och en hel del däremellan. Alltid med fokus på gastronomisk höjd och miljömässig hållbarhet. En väldigt blandad smakbild, men jag tycker ändå att det håller en röd tråd, säger Henrik.
 
Men eftersom det nu är en gastrobar så tar det inte stopp där. På Penny & Bill kan man beställa cocktails som är speciellt framtagna att avnjutas till de olika rätterna. Och drinkarna håller precis lika hög klass som maten, det säkerställs av cocktailmästaren Johan Evers och hans erfarna team av bartenders.
 
- Vår ambition är att Penny & Bill ska servera stans mest spännande smaker, både vad gäller mat och dryck, och dessutom i stans skönaste miljö, avslutar Henrik.
 
Huruvida Henrik och hans kollegor lyckas med den uppgiften är upp till var och en att svara på, men vi på AFA Fastigheter är benägna att tro att han kan ha rätt. Prova själv får du se. Välkommen till GT30, Penny & Bill och The Bakery.