Sommaren har i många avseenden varit en bra bi- och honungsommar. Efter en något kall inledning på våren fick vi sen en fin blandning av regn och sol och det gillar både blommorna och bina. Nu flyttar de till vintervistet i Stora Skuggan.

Kupan på Lindhagensgatan 94 har i år varit väldigt välmående med ett starkt och snällt samhälle. När locket har öppnats har vi mötts av en fin doft av vax, honung och pollen, ett bra tecken på samhälles välmående.

Våra bin har sitt vinterviste i Stora Skuggan och nu vintras samhället varsamt in för att ge bina så goda förutsättningar som möjligt till att klara vintern och vakna friska och pigga i vår. Under vintern drar hela bisamhället ihop sig i ett så kallat “vinterklot” inne i kupan för att klara av kylan. Arbetsbina bildar helt enkelt en boll runt drottningen. I mitten på klotet är det ca 25 grader varmt och i dess ytterkanter ca 9 grader. Bina turas också om att vara ytterst där det är som kallast. Vinterklotet rör sig sedan långsamt runt i kupan och äter på vägen upp det honungsförråd de samlat under sommaren. 

Eftersom samhället inte föder upp några yngel under vintern är de förvånansvärt bra på att hantera kyla. Även om kupan skulle vältas under en snöstorm har bina goda chanser att klara sig genom att dra ihop sig ännu mer i väntan på att biskötaren återställer bikupan. Bina tappar rörlighet i låga temperaturer och har därför svårt att försvara sig mot t ex möss och sorkar som tar sig in för att äta vax och pollen. Ett annat hot är fåglar som pickar på kupan för att locka ut spejarbin som de sedan äter upp. Våra samarbetspartners Bee Urban gör nu allt för att se till att bina har en fin vinter. Vi ses i vår!

Läs gärna mer om BeeUrban