Luigi Lavazza var först i världen att blanda olika kaffebönor för att få till precis den smak han ville ha. Det gjorde han redan 1895. Sedan dess har Lavazza vuxit till ett av världens största kafferosterier. Nu som då rostas allt Lavazzas kaffe i fabriken i Turin, till och med det bryggkaffe som nyligen tagits fram särskilt för den svenska marknaden.
 
- Sverige är en viktig marknad för Lavazza. Svenskarna hör till de största kaffedrickarna i världen, med runt 8 kilo per person och år, berättar Johan Grönvall, vd för Lavazza Sverige.
 
Det svenska huvudkontoret ligger under takåsarna i Münchenbryggeriet, med utsikt över vackra Riddarfjärden. Här har företaget suttit sedan 2011 och har nyligen förlängt sitt hyreskontrakt med ytterligare fem år.
 
Det första man möts av när man kommer upp till Lavazza-kontoret är ett helt rum fullt av stora blänkande espressomaskiner.
 
- Det här är vårt träningscenter, berättar Johan och fortsätter:
 
- Vi har inte bara vanlig kontorsverksamhet här. Vi utbildar också runt 700 baristor varje år. Vi är väldigt måna om att vårt kaffe tillagas på exakt rätt sätt för att kunden ska få en så bra kaffeupplevelse som möjligt, därför bjuder vi baristorna på utbildningen uppe hos oss.
 
Johan berättar också att alla Lavazza-kontor ser exakt likadana ut, oavsett var i världen de ligger.
 
- Ja, när vi flyttade in här så skickade de upp arkitekter från Italien för att säkerställa att allt blir precis som huvudkontoret i Turin. Det är som en liten del av Turin här i München, skrattar Johan.
 
Men även om italienarna vill göra mycket själva så har vi på AFA Fastigheter förstås också gjort en hel del i lokalerna. Nu senast har vi installerat ny luftkonditionering och byggt två nya konferensrum.
 
- Ett litet problem när man sitter precis under taket är ju att det kan bli ganska varmt på sommaren, men med den nya luftkonditioneringen har det blivit riktigt behagligt på kontoret, även när solen ligger på ordentligt, säger Johan.
 
- AFA Fastigheter har varit mycket lyhörda under ombyggnadsprocessen och fixat till allt precis som vi vill ha det. Över huvud taget tycker vi att de sköter om fastigheten väldigt bra och är väldigt tydliga med att informera om allt som händer i huset, berättar Johan.
 
Johan och hans medarbetare trivs bra i Münchenbryggeriet och har inga planer på att flytta härifrån.
 
- Det är ju en fantastiskt charmig fastighet och den ligger bra till för både medarbetare och besökare. Dessutom händer det mycket i huset, och vi har bra kontakt med de andra företagen i huset. Det enda som skulle få oss att flytta är om vi växer ur lokalerna, men skulle vi göra det så kan säkert AFA Fastigheter komma på någon bra lösning så vi kan stanna i huset. De brukar lösa det mesta, säger Johan.
 
Vi på AFA Fastigheter är förstås glada att Lavazza trivs i vårt fina hus och lovar att vi ska göra allt vi kan för att de ska kunna fortsätta sitta i Münchenbryggeriet så länge de vill.

Läs mer om AFA Fastigheter här