Riddarholmen, eller Gråmunkeholmen som den tidigare hette, är utan tvekan en av Stockholms mest anrika platser. Här finns några av Stockholms äldsta byggnader, som tex. Riddarholmskyrkan som uppfördes redan 1270 på uppdrag av Magnus Ladulås. Här hade också brödraskapet gråmunkarna sitt kloster, varför ön länge kom att heta Gråmunkeholmen, innan den på mitten av 1600-talet bytte namn till Riddarholmen.
 
Idag inhyser Riddarholmens gamla adelspalats framförallt ett antal statliga verk, som till exempel Svea Hovrätt. Faktum är att den enda fastigheten på Riddarholmen som inte är i statlig ägo är det så kallade Norstedshuset, som tillhör de mest klassiska fastigheterna i vårt bestånd. Med Riddarholmsmått är den förstås inte särskilt gammal. Den påbörjades ju inte förrän 1882, även om vissa delar av fastigheten har anor från 1700-talet.
 
Fastigheten Gråmunken 4, som den egentligen heter, uppfördes för förlaget Norstedts räkning och har under många år fungerat som deras tryckeri, stilgjuteri och huvudkontor. De mer handfasta avdelningarna har flyttats till annan plats, men Norstedts huvudkontor ligger alltjämt kvar i huset. Och även om fastigheten moderniserats i omgångar och nu erbjuder det senaste inom ventilation och teknik, så är det fortfarande mycket som är sig likt sedan 1800-talet. Man kan verkligen höra historiens vingslag i Gråmunken 4.

Läs mer om AFA Fastigheter här